Webapplicaties

Homepage

Webapplicaties op maat

Het ontwerpen en ontwikkelen van webapplicaties is onze specialiteit. Onze ontwikkelaars zorgen voor de digitale vertaalslag van jouw idee naar een tot in de puntjes verzorgde webapplicatie. Uiteraard houden onze developers rekening met User eXperience (UX) en zorgen ze voor een gebruiksvriendelijke User Interface (UI). Wil jij een webapplicatie laten ontwikkelen? Onze specialisten helpen jou doorheen het volledige proces: van concept naar ontwikkeling tot lancering en onderhoud.

Wat is een webapplicatie?

Een webapplicatie is een interactief programma dat draait op het internet en toegankelijk is via een webbrowser. Een webapplicatie ontstaat zelden vanuit een kant-en-klaar concept, maar wordt op maat gemaakt. Iedereen heeft namelijk specifieke behoeften en eisen waardoor een webapplicatie meestal speciaal voor jou ontworpen en ontwikkeld wordt.

Voordelen van een webapplicatie?

Bij een webapplicatie hoeft de gebruiker niets op zijn of haar apparaat te installeren, waardoor een webapplicatie heel laagdrempelig is. Je bent niet afhankelijk van het type platform zoals Windows, Android, Linux of iOS waarop de gebruiker werkt. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkelingskosten vaak een stuk lager zijn dan van een applicatie. Er hoeven voor de verschillende platformen namelijk geen verschillende varianten van de webapplicatie ontwikkeld te worden.

Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid van het updaten van de applicatie niet bij de eindgebruiker, maar bij de eigenaar van de webapplicatie. Je bent als eigenaar van de webapplicatie namelijk niet afhankelijk van je gebruikers voor het installeren van de laatste updates. Hierdoor genieten je gebruikers altijd van de nieuwste functionaliteiten op het moment dat jij dat wil.

Met een webapplicatie is het ook eenvoudig om met meerdere personen tegelijk te werken. Je hoeft niet te wachten tot de andere persoon klaar is en bovendien wordt alles automatisch opgeslagen. Je hebt als bedrijf de keuze om gebruikers de webapplicatie vrij te laten gebruiken of te laten inloggen (intranet en extranet). Jij bepaalt ook of ze de webapplicatie gratis of mits betaling kunnen gebruiken.

Het is dus duidelijk dat het creëren van een webapplicatie heel wat voordelen met zich meebrengen voor een onderneming.

Hoe gaan we te werk?

Start met een functioneel ontwerp

Het ontwikkelen van een webapplicatie is vaak een straat zonder einde. Dit komt omdat er al te vaak meteen gestart wordt met het programmeren zonder dat de specificaties duidelijk worden omschreven. Dit is belangrijk om inconsistenties te vermijden en zorgt ervoor dat de flow van de webapplicatie voor iedereen duidelijk is. Bekijk het functioneel ontwerp als een blauwdruk, een leidraad tijdens het ontwikkelingsproces van de webapplicatie. Het maken van het functioneel ontwerp wordt gemaakt samen met de wireframes en designs.  

Maak met een Minimum Viable Product (MVP)

Iedereen droomt van een riante villa met zwembad en luxueuze wellness. Die luxueuze villa hoeft niet persé een illusie te zijn, maar zal zelden het eerste verblijf zijn. Dit geldt ook zo voor een webapplicatie. Gebruikers willen zo snel mogelijk een webapplicatie die er niet alleen geweldig uitziet, maar ook nog eens alle toeters en bellen heeft. De wensen zullen nooit stoppen: de applicatie is nooit 100% af en het kan altijd nóg mooier, beter en uitgebreider. 

Het is daarom belangrijk om de functionaliteiten goed te beschrijven (functioneel ontwerp) en de scope van het project vast te leggen. We streven naar een Minimum Viable Product (MVP) dat zo snel mogelijk opgeleverd kan worden. Het klinkt misschien vreemd om nieuwe ideeën en verbeteringen te blokkeren, maar het is noodzakelijk: elke knop die u toevoegt is een extra kans voor een nieuwe gebruiker om in de war te geraken en de webapplicatie te verlaten. Het is belangrijk dat de gebruikers relatief snel resultaat kunnen zien en vertrouwd kunnen worden met de webapplicatie.

In een volgende fase kunnen vervolgens functionaliteiten worden toegevoegd. Het is belangrijk om hieraan prioriteiten te stellen om zo onderscheid te maken tussen dringende en minder dringende punten. Dit zorgt ervoor dat er continu kleine zaken worden opgeleverd (Agile-methode) en dat het ontwikkelteam zich niet verliest in de eisen van de eindgebruiker. Een handige methode die we gebruiken om prioriteiten te stellen is de MoSCoW-methode.   

Gebruik van een framework of CMS

Waar een CMS zoals Drupal de beste keuze is voor de ontwikkeling van websites, is een framework zoals Symfony dit voor de ontwikkeling van webapplicaties. Het zorgt voor meer vrijheid en maakt het eenvoudiger om de applicatie aan te passen aan de specifieke behoeften van de onderneming

Een framework zoals Symfony is een verzameling van herbruikbare componenten die bepaalde taken uitvoeren en de ontwikkeling van webapplicaties vereenvoudigen. Wanneer een ervaren ontwikkelaar hiermee werkt, kan dit de code die geschreven moet worden minimaliseren. Daarnaast bevordert een framework het hergebruik van stukken code en drukt het de ontwikkelingskosten. Doordat je gebruik kan maken van bestaande componenten, hoef je niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden om problemen op te lossen of functionaliteiten toe te voegen.

Daarnaast zijn er ook voordelen voor de kosten op de lange termijn. Een webapplicatie die gebouwd is met een framework is makkelijk te onderhouden dankzij de goede documentatie en support van de framework community. Wil je weten of het Symfony PHP Framework past bij jouw project? We geven je graag advies!

Focus op UX en UI

Een webapplicatie dient niet alleen goed technisch in elkaar te zitten. Het moet ook een streling voor het oog zijn en een gebruiksvriendelijk omgeving bieden voor de eindgebruiker. We zorgen met andere woorden voor een krachtige User eXperience (UX) en User Interface (UI) voor jouw webapplicatie.

Voorbeelden van een webapplicatie

Voorbeelden van bekende webapplicaties zijn webmail clients (zoals Gmail) of internetbankieren in je browser (BNP Paribas Fortis). Via webapplicaties kunnen klanten, leveranciers en andere stakeholders interne bedrijfsinformatie bekijken en gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • intranet en extranet
  • stockbeheer
  • klantenbeheer
  • ordersystemen
  • reservatiesystemen

De voordelen en mogelijkheden bij het bouwen van een webapplicatie voor jouw bedrijf zijn bijna eindeloos, maar er zijn ook risico's en kosten aan verbonden. Softwareontwikkeling blijft altijd een risicovolle onderneming, zeker voor ondernemingen die hiermee niet veel ervaring hebben. Wil je de risico’s zoveel mogelijk beperken? Doe dan beroep op onze specialisten die jou begeleiden doorheen het volledige ontwikkelingsproces.

Tools en technologieën

Symfony
Bootstrap
MySQL
Campaign Monitor

Benieuwd naar hoe jouw webapplicatie er kan uitzien?